Samenwerken, rollen en bevoegdheden

Catalogi zijn altijd besloten, deelname is op uitnodiging. Er zijn vier soorten rollen voor leden zodat je kunt kiezen hoe je samenwerkt. Naast leden kunnen ook bestemmingen worden toegevoegd voor het toewijzen van items aan bijvoorbeeld kennissen of een kringloopwinkel, zonder dat ze toegang hebben tot de catalogus.  

Rollen en bevoegdheden


Er zijn vier rollen: eigenaar, editor, lid, gast. De maker van een catalogus is eigenaar, en heeft alle bevoegdheden. Alle leden kunnen de catalogus bekijken en opmerkingen plaatsen. Alle leden behalve gasten kunnen keuzes indienen. Editors en eigenaars kunnen items en leden toevoegen en wijzigen. Alleen eigenaars kunnen de catalogus beëindigen.

Bij meer dan 5 leden of 30 items moet de eigenaar van een catalogus een betaald abonnement afsluiten; alle andere leden binnen de catalogus kunnen gratis deelnemen. Bij een betaald abonnement kan de eigenaar maximaal 10 leden en 1000 items hebben. 

Het aantal bestemmingen is onbeperkt. Zij kunnen alleen items toegewezen krijgen en hebben geen toegang tot de catalogus. Bestemmingen zijn voor het toewijzen van items aan bijvoorbeeld kennissen, familie, veilingen, kringloopwinkels, boedelontruimers. 


Samenwerkingsproces bij spullen verdelen


Items in een catalogus doorlopen vijf stappen:
  1. Een concept-item wordt aangemaakt door eigenaar of editors en verschijnt in de TOEVOEGEN-lijst; eigenaar of editors publiceren het item wanneer het gereed is voor keuzes indienen.  
  2. Zodra een item is gepubliceerd verschijnt het in de BEKIJKEN-lijst; leden dienen hun keuzes in. De BEKIJKEN-lijst is gesloten wanneer de BESPREKEN-lijst is geopend.
  3. Wanneer alle keuzes zijn ingediend, of wanneer een afgesproken datum verstrijkt, zet de eigenaar of editors de BESPREKEN-lijst open; leden bespreken per item aan wie, of aan welke bestemming het wordt toegewezen.  
  4. Nadat het item is toegewezen aan een cataloguslid of bestemming, verschijnt het in de OPHALEN-lijst en kan het worden opgehaald/weggebracht en afgestreept. 
  5. Wanneer het item is afgestreept verschijnt het de KLAAR-lijst. 

Wanneer alle items van de catalogus - na één of meerdere rondes - in de KLAAR-lijst staan, is het verdeelproces afgerond. Catalogusleden kunnen eventueel als aandenken een print maken van - een selectie van - de verdeelde items. Daarna kan de eigenaar de catalogus opheffen. 

Flexibel proces
Het is ook mogelijk om stappen over te slaan, of items terug te zetten. Zo kunnen catalogusleden bijvoorbeeld aangeven dat ze een toegewezen item toch maar niet willen hebben, of willen ruilen met een ander lid; items kunnen bij het aanmaken direct gepubliceerd worden of juist teruggezet worden naar concept. 

Taken verdelen
Het vullen van de catalogus kan een flink karwei zijn. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal spullen en de mate waarin ze zijn geordend. Bespreek met elkaar hoe je de taken het best kunt verdelen en met elkaar kunt coördineren. Bijvoorbeeld, is er één persoon die alles in de catalogus zet, of doet ieder een aangewezen deel van de spullen. Verdelen jullie in één ronde, of in meerdere; in één catalogus of meerdere.


<< Vorige  |  Volgende >>